Logo
Wat zijn keerwanden?
1 mrt 2021

Wat zijn keerwanden?

Bericht door admin

Keerwanden, wat zijn dat nou eigenlijk? Als je werkzaam bent in de bouw, zul je hier vast meer over weten. Zoals het woord eigenlijk al verklapt, heeft een keerwand de taak om iets tegen te houden. Een keerwand, of keermuur, is een grond- of waterafwerende muur. Dit object bezit twee kenmerken die ervoor zorgen dat het opgewassen is tegen een grote druk. Keerwanden hebben namelijk een brede voet en een groot gewicht. De brede voet maakt dat de keerwand stabiel en zorgt ervoor dat deze recht blijft staan. Dit is vooral noodzakelijk wanneer er grote druk van water of grond is.

Materiaal van een keerwand 

Keerwanden bestaan uit stalen damwandplaten of gewapend beton, maar er kunnen ook andere materialen worden ingezet. Wanneer deze betonnen elementen naast elkaar worden geplaatst, ontstaat er een muur met een groot draagvermogen. In de meeste gevallen worden keerwanden gemaakt in een U, T of L vorm en worden ze geplaatst met behulp van een vrachtwagen.

Functie van keerwanden 

Keerwanden kunnen dus gebruikt worden als ‘vestingmuur’. Je zou zo’n vestingmuur kunnen plaatsen op je land, bedrijf of erf. Er wordt dan een grote hoeveelheid water of grond tegengehouden, die bijvoorbeeld als gevolg van een hoogteverschil onder veel druk is komen te staan. De muur vangt dus het niveauverschil op. Het rechtopstaande deel van de keerwand en het grondvlak vormen één geheel waardoor de muur van de keerwand waterdicht is. Dit is een van de redenen waarom keerwanden veel worden gebruikt in de weg- en waterbouw. Dankzij deze keerwanden kunnen er kelders, funderingen en kademuren en andere constructies worden ontwikkeld. Je voorkomt natte voeten op je erf en houdt de kelder droog!

0 Reacties