Logo
Wat houd spuitgieten precies in?
4 okt 2022

Wat houd spuitgieten precies in?

Bericht door admin

Spuit gieten is een technologie dat massaproductie van gelijke identieke producten mogelijk maakt. Bij het spuit gieten van kunststof worden thermoplastische korrels onder een hoge sterke druk in een matrijs geïnjecteerd. De hete vloeistof wordt vervolgens in een koude matrijs geplaatst en zodoende verhard de plastic en kun je er een perfect product uithalen. Je zult je er waarschijnlijk niet bewust van zijn, maar heel veel producten in je omgeving zijn gemaakt met de spuit giet techniek. Denk aan producten zoals auto onderdelen, meubels, bouwmaterialen en speelgoed.

 

Wat zijn de voordelen van spuit gieten?

Een groot voordeel van spuit gieten is dat eenmaal het ontwerp en matrijs af zijn je dankzij het automatische spuit giet proces zeer efficiënt producten kunt produceren. Dit kan resulteren in grote aantallen voor zeer goedkope prijzen. Daarnaast is een voordeel van spuit gieten dat je binnen een aantal seconden enorm complexe producten kunt produceren. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos met spuit gieten en de flexibiliteit is een enorm voordeel ten opzichte van andere technieken. Je kunt metalen inzetstukken gebruik om nieuwe producten te maken met dezelfde matrijs. De holte kan gewijzigd worden zonder dat je het gereedschap opnieuw moet reconstrueren of opnieuw bewerken met CNC. 

 

Wat is beter spuit gieten of 3D printen?

3D printen is een techniek dat de laatste jaren erg populair is geworden. Eerst kwam deze technologie op de markt voor kleinschalig gebruik en eigen gebruik. Dankzij 3D printen kun je tegenwoordig heel eenvoudig prototypes produceren, aanpassen en testen. 3D printen heeft verschillende industrieën de mogelijkheid gegeven om efficiënt en snel prototype te produceren. Ontwerpers kunnen sneller schakelen en onderdelen produceren voor eindgebruikers. Maar wil je grootschalig honderdduizenden producten produceren dan is 3D printen daar niet de juiste techniek voor en kan het niet op tegen het spuitgietproces. Ben je bezig met het ontwikkelen en designen van een kunststof product dan moet je 3D printen in je achterhoofd houden. Met name voor de prototypes en wanneer je alleen een kleine aantal producten wilt produceren. Wil je grotere aantallen produceren dan is het beter om spuit gieten te gebruiken. 

 

Wat kost spuit gieten?

De kosten van het opstarten met spuit gieten zijn vrij hoog. Dat komt omdat de aangepaste tooling noodzakelijk is. Zo zal een matrijs al snel 3000 euro kosten en dat kan zelfs oplopen tot 100.000 euro. De totale prijs hangt af van de complexiteit, nauwkeurigheid en het gebruik van het materiaal.

0 Reacties