Logo
14 mrt 2022

Opstijgend vocht goedkoop oplossen: 5 tips

Bericht door admin

Heel veel woningen krijgen te maken met vochtproblemen. En het meest voorkomende probleem is opstijgend vocht. Met de juiste vochtbestrijding kan dat definitief worden behandeld. Maar er zijn ook zaken die je zelf kan doen. We geven je 5 tips die opstijgend vocht goedkoop oplossen.

Goedkope vochtbestrijding: 5 tips

  • Een droger plaatsen: een droger onttrekt vocht uit de atmosfeer en verzamelt die in een opvangbak. Het voordeel is dat zo’n toestel relatief weinig verbruikt en dat het de muffe geur in huis vermindert. Het pakt de oorzaak van het probleem echter niet aan, maar op korte termijn is het een goedkope vorm van vochtbestrijding.
  • Gebruik een vochtwerende verf. Net als bij een droger is dit geen oplossing die het probleem definitief aanpakt, maar vochtwerende verf helpt op korte termijn wel tegen mogelijke schade en schimmels aan de muur.
  • Muren injecteren: opstijgend vocht is meestal het gevolg van een defecte waterkering onderaan de muur. Door de muur te injecteren met een vochtwerende gel creëer je een nieuwe waterkering. De materialen voor deze vochtbestrijding zijn relatief goedkoop. De prijs wordt voor het grootste deel bepaald door de grootte van de te behandelen oppervlakte.
  • Zoutwerend membraam op de muur plaatsen: opstijgend vocht zet zich af in de bepleistering. De zoutkristallen uit het water zullen steeds nieuw vocht uit de atmosfeer aantrekken waardoor de muur vochtig blijft. Met een zoutwerend membraam blijft het vocht in de muur en raakt je bepleistering niet meer beschadigd.
  • Voldoende ventileren: vocht moet zijn weg naar buiten vinden. Zorg dus voor voldoende ventilatie in huis. Vaak is natuurlijke ventilatie voldoende, maar wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, haalt dit weinig uit. In zo’n geval kan je makkelijk een ventilatiesysteem (laten) plaatsen, dat de vochtige lucht afvoert en verse lucht aanvoert.

Om opstijgend vocht definitief aan te pakken is vochtbestrijding door een professional aan te raden. Die doet doorgaans een uitgebreide diagnose om te omvang en de oorzaak van het probleem in kaar te brengen. Daarna volgt dan een oplossing op maat. En ook hier geldt de regel: hoe sneller je het vochtprobleem opmerkt en hulp inroept, hoe goedkoper de oplossing zal zijn. Maak dus steeds de keuze voor de beste oplossing voor jouw probleem.

0 Reacties