Logo
Kinderen de ultieme ervaring geven
1 mrt 2022

Kinderen de ultieme ervaring geven

Bericht door admin

Kinderen zijn continue aan het leren. Dus ook tijdens het buiten spelen. Een onderzoek uit Noorwegen laat een verband zien tussen het aantal uren buiten spelen en de resultaten die behaald worden op school. De meer er wordt buiten gespeeld, de beter de resultaten zijn op school. Het onderzoek pleit er dan ook voor dat kinderen elk jaargetijde lekker buiten gaan spelen. Dus weer of geen weer. Dat buiten spelen gezond, leuk en leerzaam is dat vindt ook specialist in speelruimte Eelco Kopppelaar van Eelcokoppelaar.nl. Hij ziet grote voordelen voor de ontwikkeling van de jongste generatie. Je leert in een speeltuin je grenzen verleggen, vriendjes maken, ruzies oplossen, vallen maar ook weer opstaan en nog zoveel meer.

 

Een attractieve speeltuin zorgt voor uren speelplezier

Een speeltuin met enkel een wipkip, een zandbakje die tevens dient als kattenbak voor de buurtkatten en een op het oog lukraak neergezette glijbaan is gelukkig steeds minder vaak te zien. Vandaag de dag komen er steeds meer speeltuinen in het straatbeeld waar duidelijk over na is gedacht. Attractief voor het oog (het ontwerp is steeds vaker afgestemd op de omgeving) maar ook attractief om uren in door te brengen voor zowel jonge kinderen als de wat oudere kinderen. Vaak worden nieuwe speeltuinen nu ontworpen in samenspraak met de gebruikers: de kinderen. Het is niet alleen leuk om in de wensen en behoeften van de kinderen te horen maar het geeft soms ook daadwerkelijk leuke uitgangspunten. Een speeltuin is nu steeds vaker één geheel en passend bij de omgeving. Als kinderen ook nog eens hebben nagedacht over hun eigen speeltuin dan is het niet gek dat ze daar nog liever in spelen. Het voelt dan tenslotte nog meer als hún speeltuin.

 

Regels en wensen bij het ontwerp van speeltuinen

Speeltuinen moeten voldoen aan wettelijke eisen. Naast dat er steeds vaker kinderen worden geraadpleegd bij het ontwerp is een wijkbeheerder ook vaak een belangrijk aanspreekpunt bij de ontwerpfase. Hij of zij is goed op de hoogte van de samenstelling van de buurt. Wonen er vooral de allerjongste kinderen of moet de speeltuin meer gericht zijn op de naar schoolgaande kinderen? Zijn er hangjongeren waar rekening mee moet worden gehouden bij het ontwerp?  Het zijn allemaal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden bij het ontwerp van een speeltuin. Een speeltuin ontwerpen dient doordacht gedaan te worden. Uiteindelijk is het ontwerpen van een speeltuin waar jong en oud blij van wordt het ultieme doel van menig speeltuinontwerper. Want wat is er nou mooier om kinderen heerlijk op te zien gaan in hun spel in de speeltuin?

0 Reacties