Logo
3 manieren om metaal te bewerken
29 aug 2022

3 manieren om metaal te bewerken

Bericht door admin

Metaal kun je voor veel verschillende dingen gebruiken. Wil je metaal toepassen in producten en constructies dan moet het op maat bewerkt worden. Gelukkig is het mogelijk om metaal op diverse manieren te bewerken. Besluit je eenmaal metaal te gaan bewerken dan heb je daar de juiste expertise en machines voor nodig. Dit kan je heel goed helpen bij het hele proces. Het is mogelijk om metaal bewerkingen zelf te gaan doen, maar het is ook mogelijk om het te laten uitbesteden door een gespecialiseerd bedrijf. Voorbeelden van metaal bewerken zijn profielwalsen, snijden, verspanen en buigen.

 

Metaal bewerken door te buigen

Ga je metaal bewerken door te buigen dan nemen de metalen platen een driedimensionale vorm aan. Het buigen kan gedaan worden onder een hoge druk. Buigen kan gedaan worden door een aantal manieren. Je kunt het doen door middel van kanten, walsen of zwenkbuigen. Kanten is het metaal grofweg naar de juiste vorm te buigen. Je kunt met deze manier zowel dikke als dunne platen buigen. Besluit je metaal te bewerken door zwenkbuigen dan wordt het metaal gebogen zonder dat je het metaal beschadigt. Dit proces van zwenkbuigen kan geautomatiseerd worden. En bij walsen zorg je ervoor dat het metaal door hoge druk wordt vervormd. Dit vervormen wordt gedaan door vier zware rollen. De rollen maken de metalen platen met veel kracht vlak.

 

Metaal bewerken door te snijden

Snijden van metaal wordt vaak gedaan door machines met een laser. Deze speciale machines maken het mogelijk om ingewikkelde vormen op een hoge nauwkeurigheid te snijden. Het is mogelijk om het ontwerp in de computer te maken. De machine wordt ingesteld op basis van het ontwerp dat je hebt gemaakt in de computer. Stap voor stap wordt de metalen plaat in de gewenste vorm gesneden. De krachtige laser kan op de millimeter nauwkeurig metaal snijden en bewerken. Dit maakt metaal bewerken door te snijden heel handig voor grootschalige projecten. Elk stuk metaal gaat er precies hetzelfde uitzien.

 

Metaal bewerken door te verspanen

Tot slot is een manier van metaal bewerken door te verspanen. Verspanen houdt niets meer in dan elke keer een klein stukje metaal weg snijden. Tijdens het verspanen worden er dus kleine stukje metaal weggehaald wat men spanen noemt. Het verspanen van metaal wordt gedaan door het gebruik van hand- of machine gereedschappen. Voorbeelden van verspanen is vijlen, zagen, boren, slijpen, schaven, frezen en tappen.

0 Reacties